• Kadim Şehir Kudüs - Arzın Arşa Kavuştuğu Yer
KATEGORİLER

El Hanka Camii (Salahiye Zaviyesi)

Hankah Kudüs’te Hristiyan mahallesinde olup, Kıyamet Kilisesinin bitişiğindedir. Eyyubiler döneminde Fethi takibeden günlerde inşa edilmiştir. Kudüs’ün bu ilk zaviyesi Sultan Selahaddin Eyyubi tarafından vakfedilmiştir.

Hankah, külliye tarzında yapılmıştır. Çok görkemli olan ana giriş kapısından girilen renkli taşlarla süslenmiş iki kattan oluşuyor, içerisinde Selahaddin Eyyubi’ye ait ev, medrese, okul, cami, misafirlere ikramda bulunmak için özel bir alan bulunmaktadır. Günümüzde alt katta üç Müslüman aile yaşıyor, üst katta okul medrese ve cami mevcut. Üçüncü katta Selahaddin Eyyubi’nin evi bulunuyor, evin içinde şimdi Kudüslü bir âlimin torunu olan yaşlı bir hanımefendi ikamet ediyor. Dünyanın birçok yerinden gelen her dinden misafir, şarkın sultanının ne kadar mütevazı bir evde kaldığını hayretle görüyorlar.

Selahaddin, Fetihten sonra Kıyamet Kilisesinin duvarına bitişik külliyeyi inşa ettirdikten sonra güvenliği temin etmek için Hristiyanlardan Kıyamet Kilisesinin çatısını ücretini ödeyerek satın aldı. Halen Kıyamet Kilisesinin çatısı mülkiyet olarak vakıflar daire başkanlığına bağlıdır. Bakım onarım gibi ihtiyaçlar İslami vakıflar idaresinin iznine tabidir.

Hankah tarih boyu tasavvuf ehline hizmet etmiş. Aynı zamanda merkezi konumu nedeniyle önemli bir kültür merkezi olmuştur. Manda döneminde İngilizlerin, 1967 sonrasında ise işgal yönetiminin baskı ve saldırılarına rağmen halen hizmete devam etmektedir.

قام صلاح الدين الأيوبي عام (583 هـ/1187م) ببناء الخانقاه الصلاحية فلذلك سميت نسبة له، وبعد عامين قام بوقفها على الصوفية المتعبدين، وتعد من الخوانق التاريخية في البلدة القديمة بالقدس تحديدًا خلف كنيسة القيامة ويتوصل إليها عبر مدخل معقود يؤدي إلى موزع، ويمكن اعتبار الخانقاه على أنها مجمع معماري متكامل إذ تتألف من مسجد وغرف للسكن ومرافق عامة. وقام شيخها برهان الدين بن غانم ببناء مئذنة جميلة لها عام 840 هـ / 1436 م، وهناك مسجد صغير مقابل الخانقاه، وأيضًا سلم حجري يؤدي إلى الطابق الثاني الذي يقوم فيه مسجد كبير فتح له محراب في جداره الجنوبي لطيف الشكل وفوقه نقش كتابي على لوح من الرخام يحمل اسم بانيه وهو عيسى بن أحمد بن غانم وسنة الإنشاء وهي سنة (741هـ/1340م)، وأما عن أجزاء الخانقاه الأخرى فهي تستعمل كمساكن – عبارة عن غرف علوية – للصوفيين وشيخ الخانقاه، هدفها هو تعليم قراءة القرآن وتجويده وحفظ الحديث النبوي الشريف، وكان القرّاء يذهبون إلى المسجد الأقصى كل يوم جمعة بعد طلوع الشمس للقراءة فيها، وتستعمل الآن الخانقاه فقط ك مسجد لأداء الصلوات الخمس وغرف أصبحت ك دار للسكن، وتحفل سجلات محكمة القدس الشرعية بالحجج التي تتناول شؤونها الوقفية والإدارية والتعليمية، وشؤون موظفيها اليومية والاجتماعية، إذ تشير وقفية الخانقاه في سجلات محكمة القدس إلى أن صلاح الدين وقف حمام البطريرك وبركته، وبركة ماملا ( مأمن الله ) وأراضي زراعية في البقعة، إضافة إلى مجموعة من الحواكير والدور والدكاكين، علاوة على وظائف الخانقاه التي برز فيها عائلات مقدسية مشهورة مثل العلمي وعناية الله الغزي وبني غانم والمهندس

⇒ GALERİNİN DİĞER FOTOĞRAFLARI