• Kadim Şehir Kudüs - Arzın Arşa Kavuştuğu Yer
KATEGORİLER

Kudüs Kalesi

Kale, Kudüs eskişehir surları üzerindedir. Eski beldenin batı tarafında El Halil kapısı bitişiğinde olup ana kapısı Hz. Ömer meydanına açılmaktadır. Kalenin ilk olarak M.Ö. 38 yılında inşa edildiği sanılmaktadır. Eyyubiler, Memluklular ve Osmanlılar tarafından sık sık onarım ve yenileme yapılmıştır.

Kudüs’ün tamamına hâkim, en yüksek tepenin üstünde inşa edilmiştir. Konumu itibariyle şehrin en zayıf kısmının güvenliğini sağlamaktadır.

Kale tarih boyunca farklı isimlerle anılmıştır. İlk kez yaptıran Herodot’tan dolayı Herodot Kalesi, el-Halil kapısına yakınlığından dolayı El Halil Kapısı Kalesiolarak ta bilinen kaleden bazı kaynaklarda Davut mihrabı kalesi olarak ta bahsedilmektedir. İşgalci rejiminin ısrarla empoze etmeye çalıştığı Davud Kalesi, Davut Müzesi isimleri ise tarihte karşılığı olmayan, suni bu sebeple de siyasi kaynaklar dışında kullanılmayan / kabul görmeyen bir isimdir.

Güvenlikten endişe edildiği zamanlarda içine su doldurmak için kazılan hendekler halen varlıklarını sürdürmektedir.İlk inşa tarihinden itibaren önemini koruyan kaleye sürekli ilaveler yapılmıştır.Bunların en eskileri ise iki kulesi ve surlarıdır. Kale eser olarak İslami mimarisinin tüm özelliklerini taşımaktadır.

Eyyubiler fetihten hemen sonra yapıyı tamamen yeniden restore etmişler, Memluklular döneminde ise kalenin önemi fark edilmiş daha güvenli hale gelmesi için tadilatlar yapılmıştır. Kalede bulunan eski vakfiyelerin bir tanesinde 1310 yılında kalenin geniş alanları ve kaleye asma köprü dâhil birçok eser yaptıran kişinin Memluk’lu Sultanı Nasıreddin Muhammed Bin Kalavun olduğu ifade edilmektedir.

Osmanlı Döneminde kale girişinin sol tarafında gelen ziyaretçilere bekleme alanı ve açık mescit, eğitim alanı ilave edilmiş. İlerleyen yıllarda bir cami ve sonradan bir minare yapılmış, kalenin bitişiğinde Osmanlı Kışlası olarak bilinen büyük yapı inşa edilmiştir.

Kaleyi Yahudileştirme projesi; işgal rejimi kaleye Yahudi kimliği eklemek için önce ismini Davud Kalesi olarak değiştirdi, sonra kalenin bir kısmını müzeye çevirdi. 1980'li yıllarda müzeye çevrilen kalenin önemli bir kısmındagerçek dışı bilgilerle işgal devletinin propagandası yapılmaktadır. Müzeye dönüştürülen odaların bir kısmı“zaman tüneli “adıyla organize edildi. Her odada Kudüs’te bir dönem bulunmuş medeniyetlere ait tanıtıcı maketler bulunuyor. Bu şekliyle adeta hoşgörü mesajı verilirken esas amaç olan “Süleyman mabedi “ mesajları da itina ile dikkat çekmeyecek şekilde aralara yerleştiriliyor. Müze haline getirilen kısım ciddi bir gelir kapısı olmasının yanında gece yapılan sinevizyon gösterimlerinde de aynı mesajlar çeşitli materyallerle empoze edilmeye çalışılıyor.

Kalenin yanında bulunan Osmanlı yadigârı kışlada şu an bir polis karakolu olarak kullanmaktadırlar. Karakol Kudüs’ün en büyük karakolu olması sebebiyle, Mescid-i Aksa murabıtlarının yolu maalesef mutlaka buraya düşüyor. Para cezaları, kimliğe el koyma ve uzaklaştırma cezaları burada veriliyor.verilmektedir.

⇒ GALERİNİN DİĞER FOTOĞRAFLARI