YAPI ve MEKÂN KATEGORİLERİ
- Şehir Kapıları ve Kuleler
- Cami ve Mescidler
- Çarşılar
- Tarihi Sebiller
- Zaviyeler
- Türbeler
- Hamamlar
- Yokuş ve Caddeler
- Sur İçi Diğer Eserler
- Müslüman Mezarlıkları
- Şehir Mahalleleri
- Ribatlar
- Medreseler
- Zeytin Sıkma Yerleri
- Hastaneler
- Hankahlar
- Kahvehaneler
- Alim Kabirleri
- Kütüphaneler
- Hanlar
- Gayrimüslim Mabedleri
Halidiyye Kütüphanesi
Bina, Silsile Kapısı’nın batısında Müslüman Mahallesi’nde bulunmaktadır ve Dar el-Kuran el-İslam’ın batısında, Taiza Mezarlığı’nın karşısında yer alır.
1899 yılında Hacı Râgıp el Hâlidî tarafından inşa edilen kütüphane hizmetleri üstlenen el Hâlidî ailesinin adıyla anılmaktadır.
Kütüphane Halidi ailesinin bağışladığı el yazmaları, Muhammed Sannallah, Muhammed Ali, Yusuf Ziyadeddin Paşa, Şeyh Musa, Rawhi Beik gibi alimlerin eserlerinden oluşur.
Tüm ilim dallarına ait eserlerin bulunduğu kütüphane, ilmi çalışmalar yapanların yanında çevresindeki halka da hizmet vermektedir.
1952’de ilk kütüphane görevlisinin vefatından sonra kütüphane bakımsız kaldı ve kapandı. 1967’de Kudüs’ün işgal edilmesinden sonra Rabbi Goren Yeşiva isimli işgalci kütüphaneninbinasını almak için çaba gösterdi ama 1992’de oryantalist Amnon Cohen’in ve arkeolog Dan Baht’ın ısrarı ile bina yeniden inşa edildi ve 1995’te kütüphane olarak yeniden açıldı.
Kütüphane’de Memlük ve Osmanlı döneminden kalma 1278’i el yazması ve 5000 basılı tarih, coğrafya, astronomi, Kur’an, felsefe ve şiir hakkında kitap bulunur. Eserlerin büyük bir kısmı Arapça, 18’i Farsça, 46’sı Türkçe’dir. Kütüphanedeki en eski el yazması 11. yüzyıla dayanan Maliki hukukuna ait çok kıymetli bir eserdir. Ayrıca bizzat yazarın kendisi tarafından yazılan çok sayıda orjinal el yazması da bulunmaktadır. Salâhaddîn Eyyûbî’ye hediye edilen özellikli kitaplar, 13.yüzyıl Hint tıbbına ait kitaplar da özellikle anılmaya değer eserlerdir.
KATEGORİDEKİ MADDELER
- El Aksa Kütüphanesi
- Hataniyye Kütüphanesi
- Şer’i Mahkeme Kütüphanesi
- Kudüs Üniversitesi Kütüphanesi
- El Budayri Kütüphanesi
- Halidiyye Kütüphanesi
- Süryani Manastırı Kütüphanesi
- Katolik Rum Patrikhanesi Kütüphanesi
- Ermeni Manastırı Kütüphanesi
- Ortodoks Rum Patrikhane Kütüphanesi
- Fransiskan Okul Kütüphanesi